Stichting Het KLOKHUIS

<=Homepage

Celebesstraat 4, 2585 TJ Den Haag

070-3503511

stichtinghetklokhuis@live.nl

Algemeen
Corona
Nieuws
Zaalverhuur
Activiteiten
Organisatie
Stichting AWZ
Informatie
Foto en archief
40 jaar Klokhuis
Nieuwe tuin aug 2014
Open dag 5-7-2014
Fotos alle zalen
Jubilea 2013
Kerst 2010
Foto's 35j feest
Nieuwjaarsreceptie 9
Expositie Lisa Hof
Hinke Hamminga
Frances Hordijk
Aafje van Drunen
Joke Schelhaas
Netty Groenendijk
Ottolander
Archief

Archief

Nieuwjaarsreceptie 8
Herdenking Arnold
Verbouwing 2006-2007
Wijkbus Op Stap
Vrijwilligers
Open dag
Voor de renovatie
Hindoest. Koempoelan
Bekend maakt Bemind
Fotos 29 mei 2009
Fotos 26 juni 2009
Fotos 25 sept 2009
Fotos 30 okt 2009
Fotos 3 juni 2010
Verbouw 2011
35 jarig bestaan
Bridge

Hindoestaanse Koempoelan

Project: “Bekend maakt Bemind”

Stichting Hindustani
Stichting Hindustani meet zich een eigen identiteit aan door zich te profileren op het sociale, maatschappelijke en culturele vlak in Den Haag. Wij besteden veel aandacht aan moeilijk bespreekbare onderwerpen en onderwerpen die in de taboesfeer liggen binnen de allochtone en m.n. de Hindustaanse gemeenschap. Verder trachten wij preventief gerichte ondersteuning te bieden aan jeugdigen met problemen met opgroeien en van ouders met problemen met opvoeden.

Stichting Hindustani heeft ook als doel om ontmoeting en dialoog te bevorderen en bruggen te slaan. Onze activiteiten zijn er ook opgericht om te investeren in de gemeenschappelijkheden en niet in verschillen. Daarom werken wij op stedelijk als stadsdeelniveau samen met (allochtone) organisaties en(gemeentelijke) instellingen.

Stichting Hindustani is er voor iedereen, ongeacht nationaliteit, ras, cultuur of seksuele geaardheid! Wij kennen geen winstbejag en voeren onze activiteiten uit met vrijwilligers die achter onze doelstellingen staan.

Stichting Het Klokhuis
De Stichting Het Klokhuis heeft ten doel om voor de Archipel en Willemsparkbuurt een wijk en dienstencentrum te exploiteren zonder winstoogmerk, met hulp van vrijwilligers. Het moet de sociale en maatschappelijke cohesie en participatie in de buurt bevorderen, de vereenzaming tegengaan en het sociaal cultureel leven en vrijwilligerswerk bevorderen.

Het project: “bekend maakt bemind”
Doel van het project is de onderlinge betrokkenheid, de eigenwaarde en zelfredzaamheid van wijkbewoners uit de stadsdelen Segbroek en Archipel/Willemspark te vergroten door het doorbreken van sociale uitsluiting en het bevorderen van dialoog en ontmoeting.

Doel hiervan is het wegnemen van vooroordelen over en weer door onbekendheid met andere culturen. Deze interculturele activiteiten kunnen als bindmiddel fungeren tussen diverse groepen bewoners van de wijk Archipelbuurt voor wie mogelijk een sociaal- en maatschappelijk isolement op de loer ligt.

Het project “bekend maakt bemind’’ wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het samenleven door westerse en niet westerse (Hindustaanse) bewoners met elkaar in contact te brengen door middel van laagdrempelige sociale activiteiten. Naast de doelgroep is iedereen welkom, en kunnen westerse 50+ ouderen hun allochtone leeftijdsgenoten uit de Hindustaanse gemeenschap in een sfeervolle omgeving ontmoeten en chillen.

Doelgroep:
Westerse 50+ ouderen en 50+ ouderen uit de allochtone Hindustaanse gemeenschap. Het gaat hierbij om toenadering tussen de doelgroep 50+ ouderen uit alle culturele achtergronden en uitingen.

Bereik doelgroep:
- 50+ ouderen uit stadsdeel Centrum, wijk Archipelbuurt/Willemspark
- 50+ Hindustaanse ouderen uit stadsdeel Segbroek, wijk Regentess/Vaklenbos
- de buurtbewoners uit de wijk Archipelbuurt/Willemspark erbij betrekken om een zo hoog
mogelijk bereik te kunnen bewerkstelligen
- 4 vrijwilligers die intensief hun bijdrage gaan leveren om dit project tot een succes te maken waarvan 2 projectbegeleiders die aan- en bijsturen en die verantwoordelijk worden geacht voor een goed en soepel verloop van de activiteiten, alsmede diverse vrijwilligers voor de begeleiding.

Activiteiten
Parallel aan de ontmoeting zal een cultureel/ informatief aanbod worden geprogrammeerd. In Het Klokhuis zal ruimte worden geboden aan diverse multiculturele groepen om zichzelf hier te presenteren door middel van zang, dans, fotopresentatie en/of filmvoorstelling.

Aanpak:
1x per maandag zullen er thematische discussie- en voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd . De westerse 50+ ouderen en hun Hindustaanse leeftijdsgenoten brengen hun eigen karakterstieke kenmerken naar voren. Dit kunnen levensgewoonten zijn, verloop van het dagelijks leven, hoogte- en dieptepunten van het bestaan, folkskaraktertrekken, vrijetijdsbestediing, feestkledij etc.

Nederlandstalige en Hindustaanse memories:
Hier zullen er nostalgische liedjes worden gezongen door mensen met verschillende cultuurachtergronden. Door deze grensoverschrijdende liedjes samen te zingen en elkaar de hand te reiken, willen wij realiseren dat samen zingen ook een bijdrage levert om bruggen te bouwen.

Traditionele Hollandse en Hindustaanse klederdracht:
In dit onderdeel wordt traditionele kleding geshowd door personen met divers cultuurbagage. Ook klederdrachten geven extra kracht om mensen (nader) tot elkaar te brengen.

Leerlingen van VMBO-scholen van afdeling Zorg en welzijn gaan in het kader van “werkpleksimulatie” praktijkopdrachten uitvoeren in het sociaal restaurant. Het gaat om leerlingen uit de derde en vierde klas, in de leeftijdscategorie 14 tot 17 jaar met verschillende culturele achtergronden.

Vanuit het vak “verzorging” zullen de leerlingen nader kennismaken met de doelgroep ouderen en allochtonen door in groepen praktijkopdrachten uit te voeren. Dit aan de hand van zelf gekozen thema’s (bijvoorbeeld: integratie, voeding vroeger en nu, ouder worden hoe voelt dat? Etc.)
 

Looptijd project:
De doorlooptijd van het project is januari 2009 – december 2009
Voor dit project wordt een periode van een jaar uitgetrokken, om te bereiken
- dat er duurzame relaties ontstaan tussen de deelnemers aan het project

En dat dit als voorbeeld kan dienen:
- voor andere burgers om ook deel te nemen aan een dergelijk project in de toekomst.
- dat burgers zelf ook dergelijke initiatieven ondernemen om bruggen te slaan naar elkaar binnen, alsook buiten hun wijk.

Aantal activiteiten:
Er zullen 10 activiteiten worden georganiseert, waaronder een busreis naar Wijchen waar er een bezoek zal worden gebracht aan een Mandir (Hindustaanse Tempel) en een Kerk.

Wij willen bevorderen dat culturen en religies o.a. Hindoes, Moslims en Christenen, niet gelovigen en andere levensbeschouwingen veel meer kennis opdoen van elkaars religieuze en culturele achtergronden en uitingen. Dat betekent vaak ook letterlijk in elkaars keuken kijken. Daarom willen wij als organisatie samen met de deelnemers een bezoek brengen aan een Mandir en Kerk.

Betrokken partijen:
Stichting Hindustani, Stichting Het Klokhuis, Mandir, Kerk en (VMBO) scholen.

Resultaatverwachting:
- Dit project beoogt een investering te zijn in de versterking van het bewustzijn van de multiculturaliteit door nadruk te leggen op de culturele diversiteit en het creëren van onderling begrip, vertrouwen en binding
- de combinatie van informatie verstrekking en ontmoetingen tijdens de multiculturele bijenkomsten zullen naar verwachting een cohesie bevorderende werking hebben
- westerse en niet -westerse Hagenaars die voorheen nauwelijks tot geen contacten met elkaar hadden zullen naar verwachting na deelname beter in staat zijn elkaar’s belevingswereld te begrijpen
- er zal naar verwachting op lange termijn sprake zijn van opbouw van positieve contacten tussen autochtone en allochtone bewoners
- er is sprake van stimulering van de medeverantwoordelijkheid van wijkbewoners voor hun sociale en fysieke leefomgeving
- de verwachting is dat dit project sterk zal bijdragen aan kwaliteit van samenleven en
onderlinge verbondenheid van een groot aantal wijkbewoners.

http://www.stichtinghindustani.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=36
 


 


You are here: Home-Foto en archief-Archief-Hindoest. Koempoelan-Bekend maakt Bemind

Next Topic: Fotos 29 mei 2009